Най-малко 63 285 души са загинали или изчезнали по миграционните маршрути

...
Най-малко 63 285 души са загинали или изчезнали по миграционните маршрути
Коментари Харесай

Над 60 хиляди мигранти са загинали или изчезнали за десетилетие

Най-малко 63 285 души са починали или изчезнали по миграционните направления по света сред 2014 година и 2023 година, като повечето смъртни случаи са породени от удавяне, заяви организацията по миграцията на Организация на обединените нации във вторник, представена от Ройтерс.

Доклад, оповестен от Международната организация по миграция (МОМ) по отношение на нейния план за изчезнали мигранти, демонстрира, че по-голямата част от смъртните случаи и изчезналите - 28 854 - са настъпили в Средиземно море, следвано от Африка и Азия.

Близо 60% от документираните смъртни случаи са свързани с удавяне, а повече от една трета от разпознатите са от страни в спор, в това число Афганистан, Мианмар, Сирия и Етиопия.

Данните на МОМ демонстрират, че най-смъртоносната година за мигрантите през последното десетилетие е 2023 година, когато са регистрирани 8 541 смъртни случая, частично заради внезапното нарастване на смъртните случаи в Средиземно море.

" Увеличаването на смъртните случаи евентуално е обвързвано с увеличението на пътуванията и, надлежно, корабокрушенията край крайбрежията на Тунис ", се споделя в отчета и се прибавя, че минимум 729 души са починали край крайбрежията на Тунис през 2023 година, спрямо 462 през 2022 година

" През всички предходни години множеството смъртни случаи в Централно Средиземноморие са документирани край крайбрежията на Либия. "

На фона на антиимиграционните партии, които устойчиво набират въздействие в Европа от години, държавните управления се пробваха да лимитират миграционните потоци към своите страни, като дадоха обещание средства за страни от Средиземно море като Тунис и Египет.

По-рано този месец Европейски Съюз даде обещание финансов пакет от 7,4 милиарда евро за Египет, който италианският министър председател Джорджия Мелони дефинира като " най-хубавия метод за справяне с миграционните потоци ".

Правителствата на няколко европейски страни, в това число Италия, Унгария и Англия, трансфораха ограничението на имиграцията в главен приоритет, до момента в който на други места крайнодесни партии като Националното обединяване във Франция, водено от Марин Льо Пен, получиха известност.

Религиозните водачи са измежду тези, които приканват за по-голямо съчувствие към мигрантите. Папа Франциск прикани за общоевропейски отговор на миграцията, с цел да спре Средиземно море да бъде " море на гибелта ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР